Joku otti esiin tarkkailun ja sen arvioimisen numeerisesti. Mistähän kulmasta tätä nyt lähtisi puimaan...hmmm...?

Kyllä tuo Pyynikin (Huom! tamperelaisille tuttavallisemmin Pynzä) "kylpyamme" tuo oman vaikeusmomenttinsa erotuomarin työskentelyyn liigaottelussa. Osa-alueita on monia; pieni kenttä, vaaralliset reuna-alueet, maalilaulu missä vihelletään, fanaattinen (?) kotiyleisö, yms.

Suurin vaikeustekijä on kuitenkin pieni kenttä. Verrataan sitä vaikkapa Ahvenanmaan tai Jyväskylän kenttiin: Kokoeroa on jopa 260 m². Noilla neliöillä rakentaisi jo mukavan omakotitalon. Näin ollen on luonnollista että pienellä kentällä sattuu ja tapahtuu huomattavasti enemmän kuin jossain "lentokentällä". Pienellä kentällä erotuomarin on oltava joka hetki skarppina ja hereillä, sillä kontakteja ja muita tilanteita tulee yhtenä……juttuna.

Yksi vaikeuttava tekijä on myös pelaajien ja joukkueiden suhtautuminen toisiinsa. Välillä näyttää siltä että yksi erittäin tärkeä osa-alue, "vastustajan kunnioittaminen", on jäänyt pukukoppiin. Ikävä kyllä samankaltaista käyttäytymistä on havaittavissa myös erotuomareita kohtaan, sarjatasoon tai lajiin katsomatta!

Varsinaisista tarkkailulukemista sen verran, että itse en ole havainnut mitään oleellisia "notkahduksia" ainakaan numeroiden valossa viheltäessäni Pynzällä. Kiivaan ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii aina hieman onnea ja sopusuhtaisen parin, jonka tekemisiin voit luottaa.

Paras palaute ottelusta löytyy itseltäni kuitenkin omasta päästä. Tiedän itse parhaiten milloin matsi on mennyt "puikkoihin" tai että milloin "mopo on karannut käsistä" (hesalainen sananparsi). Toisin sanoen en välitä tuumaakaan siitä, mikä numero on kupongissa: ITSE SEN TIEDÄT !

Niin, ja ainahan voit myös koittaa legendaarista kahvitemppua ennen ottelua välttääksesi numeerisen katastrofin tarkkailukupongissasi. Sen teet tarjoamalla tarkkailijalle kupin haaleaa ja laihaa kostariikkaa kuivan rusinapullan kera...

Eli summa summarum; Paras vihellyssuoritus kotiutuu tasapainoisen, otteluun osallistuvien tahojen "symbioosin" myötä.

Loppujen lopuksi Innasta lainatakseni; "- Parhaat tuomarit löytyvät aina yleisön joukosta".

Kirjoitti: Toffo (7.11.00)