Heinäkuun lopussa saimme mieluisan yllätyksen Erotuomarivaliokunnan suunnalta. Sähköpostiin oli tullut kutsu saapua Eerikkilän urheiluopistolle 7. – 10. elokuuta P90 Pohjola Cupiin erotuomariksi. Kyseessä oli viikonloppu, jolloin maamme n. 100 ikäryhmänsä parasta junioripelaajaa leireilisi Eerikkilässä salibandyn merkeissä. Tuolla pelaajat antavat näyttöjä ja taistelevat paikastaan päästä edustamaan Suomea kevään -09 MM-turnauksessa, joka pelataan Turussa. Tuomareille Eerikkilän viikonloppu tarjosi loistavaa koulutusta sekä hienoja kokemuksia lajin parissa.

Mukaan tapahtumaan oli kutsuttu pelaajia ympäri Suomen. Aiemmin oli järjestetty karsintoja, joista nykyiset n. 100 pelaajaa oli kutsuttu. Erotuomareita mukaan kutsuttiin kaikkiaan kahdeksan.

TASE:sta kutsun Eerikkilään sai Kari Koskenmäki sekä Kimmo Olkkola. Kutsua edelsi alueen erotuomarivastaavan suositus sekä esitys. Varmasti valintaan vaikutti myös paikkakuntavastaavan suositus. Iso kiitos molemmille!

Ohjelma Eerikkilässä alkoi torstaina lounaan merkeissä. Alkupalaverit, koulutusta sekä sääntökoe oli vuorossa iltapäivän osiossa. Illan aikana pelattiin jo ensimmäiset pelit ja niin pelaajat kuin tuomaritkin pääsivät heti ensimmäisenä päivänä tositoimiin. Päivän virallinen ohjelma päätettiin iltapalaveriin.

Perjantaina suoritettiin juoksutestit. Ohjelmassa oli myös luokkahuoneessa tapahtuvaa koulutusta sekä iltapalaveri. Näiden välissä tietty taas pelattiin ja tuomaroitiin.

Lauantaina ei varsinaista luokkahuoneessa tapahtuvaa koulutusta järjestetty. Pelejä pelattiin ja tuomaroitiin tiiviisti koko päivä. Tuomareitten päivää täydensi kuten aiempinakin päivinä toisten tuomareitten tarkkaileminen ja kuvaaminen otteluissa. Tuttuun tapaan illalla kokoonnuttiin iltapalaveriin, jossa päivän tapahtumia käytiin lävitse.

Vielä sunnuntaina pelattiin ja tuomaroitiin. Sunnuntaille oli varattu myös koulutusta luokkahuoneessa. Ohjelma päättyi loppupalaveriin sunnuntaina klo 16.30. Takana oli neljä tiivistä, antoisaa ja kehittävää päivää Eerikkilässä salibandyn parissa.

Luokkahuoneessa käydyissä koulutuksissa keskityimme pitkälti johtajuuteen/pelinjohtamiseen. Myös liikkumisesta, proaktiivisuudesta (ennaltaehkäisy) sekä  ns. hyväksymistasosta saatiin mielenkiintoista opetusta, vaikkakin ikuinen ongelma, aika rajoitti koulutusta. Mielenkiintoinen oli ja kannustava oli oppitunti myös aiheesta ”brändi”. Jokaiselle tuomarilla on oma brändinsä, vahvuutensa, jota tulisi pyrkiä yhä kehittämään.

Johtajuudessa korostettiin vuorovaikutus- sekä viestintätaitoja. Joillakin johtajan karismaa on luonnostaan enemmän toisilla vähemmän, mutta paljon tuota johtajuutta myös voidaan harjoittaa. Ottelutarkkailuissa kiinnitettiinkin paljon huomiota juuri johtajuuteen, äänenkäyttöön, tilanteissa opastamiseen, mutta myös ns. non-verbaaliseen viestintään eli kehonkieleen, ilmeisiin, eleisiin sekä asentoihin. Korostaa haluttiin myös positiivista ilmettä.

Viikonvaihteen aikana käytiin myös jokaisen tuomarin osalta ns. kehityskeskustelut. Näissä keskusteluissa tuomari kävi kahdenkeskisen keskustelut omasta tuomariurastaan sekä tulevaisuudestaan lajin parissa kouluttajan kanssa. Tuossa keskustelun yhteydessä käytiin läpi myös ennakkotehtävänä saatu swot-analyysi. Siinä jokaisen tuomarin tuli miettiä omia vahvuuksiaan, mahdollisuuksiaan, heikkouksiaan sekä uhkiaan.

Tuomareitten koulutuksista sekä tarkkailuista vastasivat Pietarsaarelaiset Klaus Koskela sekä Ronny Brännbacka. Lyhyen koulutuksen ja esitelmän poikien maajoukkuetoiminnasta kävi pitämässä nuorten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Eriksson.

Eerikkilän reissu oli sitä, mitä harrastukset parhaimmillaan tarjoaa. Hienoja kokemuksia ja muistoja sekä uusia tuttavuuksia lajin parista. Tuomariuraa ajatellen viikonvaihde tarjosi paljon uusia eväitä.  

Oli etuoikeus saada olla mukana kyseisessä tapahtumassa. Kiitos Klaus Koskelalle sekä Ronny Brännbackalle hyvästä koulutuksesta. Kiitos niille henkilöille, jotka olivat myötävaikuttamassa siihen, että saimme kutsun ko. tapahtumaan. Totuus on se, että suurimmat koulutukset olemme saaneet tuomari-kollegoiltamme aiempien vuosien aikana eli kiitos Tasen tuomareille.

Hyviä vihellyksiä sekä tsemppiä kaikille tuomareille tulevalle kaudelle.

Terveisin

Kari