Erotuomarit ovat viidestoista liigajoukkue

Kuten muutkin liigajoukkueet, myös miesten liigaerotuomarijoukkue on valmistautunut uuteen kauteen huolellisesti. Sopiva suhde akkujen latailua alkukesästä ja harjoittelua oman ohjelman mukaan kantaa onnistuneeseen kauteen.

Miesten liigaa erotuomaroivien ryhmä valitaan alueiden erotuomarivastaavien esitysten perusteella. Erotuomarivaliokunnalla päättävänä elimenä on mahdollisuus hyväksyä esitykset ja päättää myös esitysten ulkopuolelta erotuomareita liigaryhmään.

Pelaajat kovilla tuomarien testeissä

Jo muutaman kauden jatkunut avoimuuden ja vuorovaikutuksen lisääminen on avainasemassa myös tulevalla kaudella. Jokaiseen miesten liigaerotuomareiden koulutukseen kutsutaan vieraita niin lajimme sisältä kuin myös sen ulkopuolelta

Elokuun loppupuolella koulutettu erotuomarijoukkueemme sai ensi kertaa vieraita sääntö- ja fyysisiin testeihin. Tampereen G- Kooveen kolme pelaajaa osallistui haastaviin testeihin hienolla asenteella. Sääntötesteissä kolmikko Karim DerdarTeemu Jaakkola ja Ville Hakolinna oli vielä hieman kohmeessa, mutta fyysisissä testeissä heidän panoksensa todisti erotuomareidemme testien olevan hyvinkin oikealla tiellä

Tosissaan saivat hyvin harjoitelleet liigapelaajat testejä suorittaa ja taisipa jokunen erotuomari yllättää pelaajat eräissä osioissa.

Koulutukseen osallistuneet pelaajat kertoivat avoimesti arvostavansa erotuomarijoukkueen yhteishenkeä ja tekemisen meininkiä.

Palaute kelpaa – oikea fyysisyys haussa

Viime kaudeksi luotu joukkuepalautejärjestelmä jatkuu myös kuluvana kautena. Sen tuoma koulutuksellinen anti on mitä parhain luomaan osioita koulutusjärjestelmäämme. Väheksyä ei pidä myöskään palautteen antajien sitoutumista luottamukselliseen tehtäväänsä, palaute viime runkosarjan osalta oli täydet 100%. Eli tilaus tällaiseen toimintamalliin on selviö!

Kauden 2008- 2009 linjaukset miesten liigaan ovat maila - ja fyysisen pelin toleranssi, oikea fyysisyys tilanteissa, missä olkapää ei sijaitse lapaluiden välissä, pallottomien tilanteiden entistä tarkempi valvonta sekä korkeiden vaarallisten mailojen karsiminen. Moni näistä linjauksista tulee suoraan joukkuepalautteiden tärkeästä annista.

Kansainvälinen vaihto jatkuu

Jo ennen kuin oma liigamme on pyörähtänyt käyntiin, erotuomarivaliokunta nimesi Petri Heikkilän ja Marko Salmisen Czech Open – turnaukseen edustamaan suomalaista erotuomariosaamista.

Tshekin liiton kanssa käytävä yhteistyö suo toistaiseksi yhdelle et -parille mahdollisuuden osallistua kyseiseen turnaukseen.

Kansainvälistä erotuomarivaihtoa pyritään jatkamaan myös tulevalla kaudella miesten liigan osalta, mutta neuvottelut eri maiden liittojen kanssa ovat vielä kesken.

Toiminta terästyy naistenkin liigassa

Naisten salibandyliigaa viheltävien erotuomareiden kanssa on otettu iso askel kohti samanlaista toimintaa kuin miesten vastaavassa. Pelkästään naisten liigapelejä erotuomaroivien ryhmää on pienennetty puoleen viime kaudesta ja heidät on koulutettu kyseisen liigan tehtäviin.

Ryhmä koostuu suurimmaksi osaksi mieserotuomareista, mutta mukaan on kelpuutettu myös naiserotuomareidemme parhaimmisto.

Joukkuepalaute laajennetaan koskemaan myös naisten liigan otteluita tulevalla kaudella, joukkueita halutaan kuulla ja näin kehittää toimintaa myös tällä saralla.

Kansainvälinen erotuomariperhe saa tulevasta kaudesta lähtien tarkastella myös uutta kv. naispariamme (Tuija Kosonen & Heli Saario), joiden otteita toki seurataan myös kotimaan liigassa tarkasti.

Pelaajat ratkaisevat, tuomarit luovat puitteet

Erotuomarijoukkue on valmiina hyppäämään kaukaloon kun kausi alkaa, ja jokerin tai yllättäjän roolia on turha pukea näiden pillijuristien päälle. Pelaajat ratkaisevat pelit ja erotuomarit luovat puitteet missä nautittavia ja yleisöön meneviä pelitapahtumia syntyy.

Väkivallattoman ja positiivisen kanssakäymisen perusteita vaalien ja toivoen, reiluja matseja kaikille!

JUHA E. SIRKKA


Kirjoittaja on entinen kansainvälisen tason huippuerotuomari, joka vaikuttaa tällä hetkellä Salibandyliiton Erotuomarivaliokunnassavarapuheenjohtajana. Kolumni on alunperin julkaistu Salibandy-lehdessä