(12.02.07) Lomailu on mukavaa. Varsinkin perheen kanssa lämpimässä. Kun loman aikana puhelin soi ja huomaa, että soittaja on tärkeä henkilö, pistää miettimään jo etukäteen, sen muutaman sekunnin ennen vastausta, mitähän nyt on kenelläkin mielessä. Itseni kohdalla puhelun aloittajana toimi Erotuomarivaliokunnan (ETV) puheenjohtaja Klaus Koskela. Klaus tiedusteli kohteliaasti ennen varsinaista asiaansa säätä ja lämpötilaa. Tämän jälkeen hän esitti kosinnan liittyä ETV:aan…

Hyvin usein kun jokin asia tulee ns. puskista, ihmisen normaalia normaalimpi reaktio on torjua. Torjuntareaktiohan on sinänsä hyvä, ainakin maalivahdeille, se kertoo jo sen, että uuden tiedon/asian saavuttanut henkilö on reagoinut. Näin tapahtui myös omalla kohdallani. Voimakas torjuntareaktio Koskelan hyökkäystä vastaan. Klasu kuitenkin käänsi hyökkäyksensä aktiiviseksi painostukseksi ja vetäytyi omalle puolelleen kenttää, antaen minulle muutaman päivän aikaa miettiä seuraavaa siirtoani puolustusasemistani.

Jaa-ha. Minä ETV:aan. Jopas oli yllättävä kutsu. Kanarian lämpimässä säässä ja lasten kanssa temmeltäessä oli mukavasti aikaa miettiä tätä erittäin haastavaa tehtävää. Iltaisin kun muu perhe oli jo vetäytynyt yöpuulle, oli aikaa pohtia, kysellä jopa mielipiteitä ja hakea tietoa omasta itsestään riittävästi. Mitä minä itse haluan itseltäni? Mieleen tuli väistämättä tilanne, jossa oman palstani kirjoitukset olisivat ajaneet jotkin tahot tähän yllättävään kutsuun. Niin tai näin, pohdintojeni ja lähipiiristä kantautuneiden kannustavien mielipiteiden seurauksena, päätin ryhtyä tähän toimeen ja vastasin Puheenjohtaja Koskelan kosintaan myöntävästi. Tahdon.

Päällimmäisiä syitä, jotka johtivat positiiviseen päätökseeni liittyä valiokuntaan, olivat ensisijaisesti halu kehittää omalla kokemuksellani, tiedoillani ja näkemykselläni erotuomarisektoria suomalaisessa salibandyssa. Aikaisemman ETV:n työtä jonkin verran kritisoineena pitäisi myös jonkin verran vastata myös omaan huutoonsa ja pyrkiä tekemään jotkut asiat hieman erilailla. Yksi iso asia, joka päätökseeni vaikutti, oli myös uuden ETV:n uusi kokoonpano. Jokainen jäsen on varsin tuttu ja kyseisten henkilöiden kanssa olen tehnyt töitä aikaisemminkin, tosin erotuomarina. Turhaa aikaa tutustumiseen ei täten tarvitse tuhlata, vaan haalarit päälle ja hommiin. 

Ensimmäinen koulutus on nyt uudessa tehtävässä takana ja liigaerotuomarit ovat koulutettu kohti runkosarjan loppua ja playoff- ja karsintaotteluja. Valiokuntatyön koen hyvin haastavaksi ja mielenkiintoiseksi tehtäväksi. Näkisin, että valiokunnassa tehdään päätöksiä, joiden kaikkien tarkoitus on viedä suomalaisten salibandyerotuomareiden tekemisen tasoa eteenpäin, ottaen samalla huomioon koko suomalaisen salibandyväen toiveet, ajatukset ja yhteiset intressit. Tarkoitukseni on yhdessä koko ETV:n kanssa tehdä parhaansa, jotta nämä asiat tulevat saavutetuiksi ja kaikkia kuunnellen. Askel kerrallaan. Kritiikkiä en tosin kyseiselle valiokunnalle enää tule antamaan ainakaan julkisesti, vaikka kovin itsekriittinen henkilö olenkin.

Kolumnini jäävät uuden toimeni johdosta nyt hieman vähemmälle, ymmärrettävistä syistä. Halu tehdä tässä tehtävässä tehtävissä oleva, ajaa nyt kaiken muun edelle. Yksi varteenotettava vaihtoehto on kuitenkin se, että palstallani tulee jatkossa mielipiteitään omana mielipiteinään kirjoittamaan joku/jotkut muut henkilöt omalla nimellään.

Lopuksi lämmin kiitos kaikille niille palstaani lukeneille salibandyihmisille, jotka olette myös antaneet runsaasti palautetta. Palautteen määrä ja sen sisältö on antanut jo nyt hyvin paljon uusia ideoita ja näkökantoja uuteen tehtävääni. Hieman haikeana, mutta intoa ja tarmoa puhkuen kohti uutta isoa haastetta,

Juha E. Sirkka


Kirjoittaja on entinen liiga- ja kansainvälinen erotuomari ja kirjoitukset ovat hänen mielipiteitään, eivätkä ne edusta erotuomarikerhon virallista kantaa.