- kolumni julkaistu alunperin Pääkallo.fi sivustolla 18.11.07

Erotuomarit haluavat oppia joka pelistä enemmän. Tähän vaaditaan kaikkien lajin parissa olevien panosta. Joka tapauksessa erotuomarit siellä kentällä viilettävät. Oppia ikä kaikki. Nopeisiin taktisiin muutoksiin täytyy pystyä — myös erotuomareiden — reagoimaan ja sisäistämään muutosten tuoma pelin äkillinen ja mahdollinen käännekohta. Lukeakseen peliä ja samalla palvellen ottelutapahtumaa, pelin vuoksi, on oltava perillä monesta eri taktisesta osa-alueesta. Tämä ei aina ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella.

Tuon tuosta erotuomareiden tekemät ratkaisut tai tekemättä jättämiset aiheuttavat, lajista riippumatta, lähes aina parran pärinää ja mielipiteitä. Niin kai erotuomareista puhuttaessa on aina ollut. Mutta moniko oikeasti miettii ja jopa jälkeenpäin ääneen myöntää, esimerkiksi peliä nauhalta katsoessaan, että erotuomarihan oli muuten oikeassa? Käsi sydämellä, aika harva, itse asiassa.

Rakentava ja rehellinen palaute antaa eväät tulevaisuuteen ja mahdollistaa myös kehityksen. Tyytyväisyys kuolettaa kehityksen. Näin se vain on. Erotuomaritiimi on kovin itsekriittistä kansaa. Erotuomari joka on päättänyt kehittyä, soimaa itseään hyvin sujuneen pelin jälkeen usein liiankin kanssa. Jokin pieni asia meni mönkään. Sisäänlyönti meni väärinpäin tai hyöty ei ollutkaan hyöty. Halutaan tehdä asiat vieläkin paremmin. Se kehittää.

Erotuomarit eivät lajissamme tuomioita erillisiltä videotuomareilta kysele. Päätökset on monesti tehtävä sekunnin murto-osassa ja usein vielä kovassa liikkeessä. Mennään kovaa molempiin suuntiin. Siitä kulmasta ja näkökentästä mikä sillä hetkellä vallitsee. Tilanne voi näyttää toisesta näkökulmasta aivan erilaiselta kuin siitä mistä erotuomari peliä tulkitsee. Ja päätökset tehdään vain ja ainoastaan sen mukaan mitä nähdään. Ei sen mukaan, mitä joku muu näkee tai jopa kokee.

Kuluvalle kaudelle miesten liigajoukkueille luotiin mahdollisuus antaa palautetta jokaisen pelatun liigaottelun jälkeen erotuomaritoiminnasta. Jokaisesta joukkueesta valittiin yhdyshenkilö, joka yhdessä joukkueensa kanssa antaa arvionsa ottelunsa erotuomareista. Jo tässä vaiheessa kautta on annettava kiitoksen sana näille yhdyshenkilöille, jotka ovat aktiivisesti ja yhteistyökykyisesti jaksaneet antaa panoksensa meidän erotuomareiden kehityksen jatkumiseksi. Kiitos.

Palautteista kootaan aiheita ja osioita pitkin kautta ja päällimmäiseksi nousevat kehityskohteet tulevat näyttelemään liigaerotuomareiden koulutuksissa merkittävää roolia. Koulutuksiin on myös yhä jatkossakin tarkoitus kutsua, mahdollisuuksien mukaan, myös vieraita koko lajikirjon saralta. Tahto ja halu, ymmärtää sekä oppia, kuunnella ja keskustella on tämän hetken ”se juttu”. Toivoisinkin koko erotuomarisektorin puolesta kauden mittaan tapahtuvien tapaamisien ja yhteydenpitojen edelleen lisääntyvän. Vain siten voimme yhdessä kehittää lajiamme eteenpäin ja samoilla nuoteilla. Yhdessä sovitut ja päätetyt sävelet soivat paremmin kaikkien korviin. Kaikesta ei voi, eikä täydykään olla samaa mieltä. Silti suomalainen salibandy ottaa tulevina vuosina niitä askelia millä tästä eteenpäin, askel askeleelta, yhteistyössä päätetään edetä. Toivottavasti kukaan ei enää tässä vaiheessa ole se, joka päättää tarkoituksella ottaa askelia taaksepäin. Se aika on ohi. Toivottavasti lopullisesti.

Juha E. Sirkka


(Kirjoittaja on entinen kansainvälisen tason huippuerotuomari, joka vaikuttaa tällä hetkellä Salibandyliiton Erotuomarivaliokunnassa.)