(28.01.07) Kaikki lähtee siitä kun eräältä tärkeältä herralta Ruotsista tulee sähköposti. Tuo tärkeä herra on kansainvälisen salibandyliiton kilpailupäällikkö Stefan Kratz. Mukava mies ja hän osaa jonkin verran myös suomea. Häneltä saapunut sähköposti on erittäin mukava merkki siitä, että kohta on taas aika lähteä johonkin päin maailmaa. Toimimaan erotuomarina. Sinut on valittu. Ei sattumalta. IFF:n RC on taas punonut juoniaan. Jokaiseen nimeämiseen liittyy myös tarkoin harkittu syy. Olet etuoikeutetussa asemassa. Edustat niin omaa maatasi kuin myös kotimaista lajiliittoasi. Olet kansainvälinen salibandyerotuomari. Sinulta odotetaan paljon. Käytös ja pukeutuminen on oltava ensiluokkaista. Silti teot kentällä ratkaisevat. Siellä ei kohteliaisuudet ja korulauseet auta. On osattava olla hankitun statuksen arvoinen…

Kansainvälinen erotuomarivaihto on hieno asia. Kotimaisesta liigasta neljä joukkuetta pääsi pelaamaan Norjalaiskomennossa viime viikonloppuna. Kim Alexander Jorstad ja Rune Ali Zouhar vihelsivät Pirkkala vs. Tapanilan Erä ja SPV vs. Oilers - ottelut. Lähdin varta vasten katsomaan peliä Pirkkalaan ja tietenkin morjenstamaan vanhoja tuttuja. Kimi ja Rune on iloisia veijareita ja heidän seurastaan on tullut nautittua monissa eri kansainvälisissä turnauksissa. Ennen kyseistä matsia ehdin poikien kanssa tarinoida pitkät pätkät niin menneistä, nykyhetkestä ja tulevasta.


Kim Alexander Jorstad ja Rune Ali Zouhar. Tyylikkäät norjalaisveijarit.

Menneitä muistellessa ajatukset veivät väkisin viime kevään Ruotsin MM- kisoihin ja niiden loppumaininkeihin. Tuolloin kun Tommi ”Toffo” Riihimäen kanssa ilmoitimme lopettavamme uramme, yllätyimme melkoisesti kun kuulimme norjalaisveljesten painivan saman päätöksen kanssa. Heidän kohdallaan hätiköidyn lopettamispäätöspohdinnan aiheutti suuri pettymys jäädä MM- finaalin ulkopuolelle. Ja sen kyllä huomasi Kimistä ja Runesta. Ukot olivat kuin maansa myyneet. Kansainvälisen salibandyliiton pääsihteeri John ”Bi” Liljelundin suosikkituomarit tekivät kuitenkin viisaan päätöksen kesän aikana ja jatkoivat menestyksekästä uraansa.


Bi Liljelund ja tavoiteltu tuotemerkki keväällä 2006 Malmössa.

Jorstad ja Zouhar ovat hyvin kokeneita kansainvälisiä erotuomareita. Herrat toimivat tuomareina jo toista kertaa EurooppaCupin finaalissa tammikuun alussa Ruotsin Varbergissa. Peli tuli suomalaisten salibandyihmisten iloksi suorana Urheilukanavalta. Todella hieno asia! Suurimman kiinnostuksen lähetykseltä tosin vei se seikka, ettei Espoon Oilers pelannut kyseisessä finaalissa. Olisi ollut hieno nähdä espoolaisten taistelevan ensimmäisestä pelaamalla voitetusta miesten EurooppaCup -voitosta. Mutta ei niin ei. Maalin tappioista on kuitenkin pitkä matka voittoihin asti. Pakkohan se oli silti oikein ajatuksella ja näillä silmillä katsoa. Jossain määrin ottelun norskeille ainakin hiukan helpommaksi teki se seikka, että he pystyivät kommunikoimaan ottelussa omalla äidinkielellään. Tiukassa paikassa, jota ainakin EurooppaCupin finaali todellakin on, kommunikointi englannin kielellä ei aina välttämättä hoidukaan kaikkia pelinosapuolia tyydyttävällä tavalla. Ei silti, kyllä se lontoo taipuu näiltä herroilta vähintäänkin kiitettävästi.

Välieräpelissä oli pelikellon kanssa ollut sekaannusta. Virheen, tai niin kuin on väitetty tapahtuneen, teki kuitenkin vain ja ainoastaan ottelun toimitsijat eivätkä erotuomarit.

Ihan pienenä vinkkinä ihan kaikille joukkueille jatkoon: Jos havaitsette pelikellossa ja sen ajan etenemisessä varsinkin pelin viime hetkinä jotain tavallisesta poikkeavaa, niin kannattaa toimia tavalla joka ei jätä ketään peliareenalla epäselväksi siitä, että kellon kulun kanssa on omasta mielestä ollut jotain epäselvää!! Eli aivan älytön älämölö päälle ja kaikin tarvittavin keinoin huomio erotuomareihin sekä toimitsijapöytään! Älämölö on syytä lopettaa vasta siinä kohtaa kun erotuomarit ovat huomioineet ja tarkistaneet pelin ajankulun oikeellisuuden. Erotuomarit ja toimitsijat ovat juuri sitä varten tehtävissään, ettei EuroCup 2007 ja sen espoolaisvälierän kaltainen tilanne pääsisi tapahtumaan. Tietenkin siitä väittämästä, että toimitsijoina olisi toiminut märkäkorvaisia pojankloppeja, jotka vielä ehtivät kannustaa kotijoukkueen kaikkia maaleja, kannattaa ottaa yhteyttä edellä kuvattuun John Liljelundiin. Bi pistää hommat toimimaan ja takaa ammattimaisemman sekä puolueettoman toiminnan jatkossa…


Pirkkalan salibandypyhätön kitkainen lattia teki TAAS tepposet Vasaran Matille. Kim tarkkailee…

Turskamaan tuomarit olivat Oilersin vastalauseen vuoksi joutuneet odottamaan peliareenalla melkein kolme tuntia pelin päättämisen jälkeen. Heille ja niin kuin kaikille erotuomareille on aivan sama kumpi pelaavista joukkueista voittaa ja kuinka monella maalilla. Olisi kuulemma vain ollut heidän illan jatkumisen kannalta ehkä parempi, jos Oilersin ja Hintikan Jaakon tasoitusmaali olisi oikeasti vienyt pelin jatkoajalle ja Kimin ja Runen reilut kaksi tuntia aikaisemmin nukkumaan…

Herrat Jorstad ja Zouhar ovat saaneet tämän kauden aikana todella kovia pelejä vihellettäväkseen kansainvälisissä turnauksissa. Ja jatkoa tulee jo pian kun maailman TOP- 4 joukkueet ottavat mittaa toisistaan Helmikuussa Göteborgissa. Hieman he ihmettelivät itsekin saatuja tilaisuuksia todeten samalla hengenvedolla nauttivan luottamuksesta ja tarjotuista ”herkkupaloista”. Yksi syy makupalojen osumiseen juuri tällä kaudella heidän kohdalleen, lienee viime kauden jälkeinen lopetusbuumi kirkkaimmalta maailman huipulta entisten kollegoiden osalta. Se seikka ei silti vähennä heidän tekemisensä arvoa eikä sitä faktaa, että he ovat omalla itsensä kehittämisellä ja pitkäjänteisellä työllä saavuttaneet asemansa, jonka hedelmiä saavat nyt ansaitusti nauttia.

Kovempaa salibandyottelua kuin miesten Suomi vs. Ruotsi ei tällä hetkellä ole ja eikä aivan äkkiä tulekaan. Nämä herrat saavat näistä tarjotuista ja harvinaisista mahdollisuuksista nauttia ja tekevät kaikkensa oman päämääränsä ja unelmansa eteen. Se unelma siintää reilun vuoden päässä Tshekin toivottavasti loppuunmyydyn MM- finaalin alkaessa. Silloin 18000 salibandyfania saa nähdä, kuinka Suomen ja Ruotsin väliseen unelmafinaaliin astelee kaksi vaatimatonta herraa vuonojen maasta Norjasta. Kova tavoite, mutta ei todellakaan poissuljettu vaihtoehto tämänhetkisen tilanteen varjossa. Eikä kauhean huono tavoite tämän hetken maailman parhaimmalle salibandyerotuomariparille. Sveitsiläisten Kläsi / Baumgartner:n tekemiset / tekemättä jättämiset eivät todellakaan unohdu kahdessa vuodessa… 


Iloiset norjalaiset pääsivät nauttimaan Pirkkala vs. Erä- pelin jälkeen porilaista
palautusjuomaa hienoista muistotinatuopeista, jotka kotijoukkue huomaavaisesti
heille pelin jälkeen luovutti.

Kaikkea hyvää… 

Juha E. Sirkka


Kirjoittaja on entinen liiga- ja kansainvälinen erotuomari ja kirjoitukset ovat hänen mielipiteitään, eivätkä ne edusta erotuomarikerhon virallista kantaa.