- kolumni julkaistu alunperin Pääkallo.fi lehdessä 25.9.07

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Viisas sanonta. Sama pätee kaikkeen elämään ja myös urheiluun. Onneksi on näin. Voisi olla hankalaa, jos metsä vaikenisi. 

Aikaisemmin usein kuuli, kuinka erotuomarit eivät osaa tai eivät halua keskustella pelin sisällä tapahtuvista asioista. Lanteet paukkuivat tai legendaarinen, "sanakin vielä ", oli ainoa kommunikointitapa mitä esiintyi. Tai näin ainakin moni väitti. Taitaa joku väittää edelleen. Onneksi totuus ei ole aivan näin yksioikoinen. 

Joukkueen kapteenin tärkeä tehtävä on viestiä erotuomareille asioita, joita he haluavat erotuomareiden tietoon. Samalla he vievät viestiä erotuomareilta omalle joukkueelleen. Kapteenin tulisi tehdä yhteistyötä erotuomareiden kanssa. Tapoja on monia. Joku juoksee suu vaahdossa, ärräpäitä lennättäen, kertomaan huutaen, mitä oli mieltä jostain pelin tapahtumasta ja vetää samalla mattoa alta kunnolliselta ja peliä eteenpäin vievältä kommunikoinnilta. Mitähän arvon kapteeni luulee moisella käytöksellä voittavan? Sen, että jokin tuleva tilanne tai tulkinnanvarainen tapahtuma kääntyykin heidän edukseen jatkossa? Voin kokemuksesta kertoa, että näin ei ole, eikä koskaan tule olemaan.

Kapteenin valinta on joukkueissa joko varsin helppoa tai sitten monen eri asian summa. Todellisia johtajia ja joukkueidensa puolten pitäjiä näkee onneksi vieläkin kaukaloissa. He osaavat hommansa. Tiukoissakin tilanteissa keskustelun sävy säilyy asiallisena ja erotuomari kohdataan pilke silmäkulmassa yhteisenä pelin osapuolena, jonka tehtävänä on vetää rajoja sekä johtaa peliä - kaikkien hyväksi, ketään sortamatta. Puolueettomasti. Siihen peruskiveen ei kenenkään lajin parissa toimivan tulisi kajota tai sitä kyseenalaistaa, ei edes leikillään. 

Tulevan kauden yhtenä teemana erotuomareilla on toisen huomioonottaminen. Teema koskee niin pelaajien keskinäistä huomioimista, erotuomarin ja pelaajan välistä huomioimista kuin erotuomareiden keskinäistä huomioimista. Eli lyhyesti; positiivisen kanssakäymisen lisäämistä. Fair play. Iso haaste. Pääsarjaerotuomarit ovat tätä kirjoittaessani koulutuksensa käyneet ja ohjeensa saaneet. Myös erotuomarit saavat katsastaa peiliin. Pelkin huudoin ja näytöin kommunikointi ei etene. Pelinpalvelijoiden on syytä muistaa minkä vuoksi he kaukalossa juoksevat. Pelin. Ei minkään muun vuoksi.

Pöytä on katettu. Positiiviselle kanssakäymiselle. Olkaa hyvät.

Juha E. Sirkka


(Kirjoittaja on entinen kansainvälisen tason huippuerotuomari, joka vaikuttaa tällä hetkellä Salibandyliiton Erotuomarivaliokunnassa.)